02 522 30 80 o4ms@guest.arnes.si

EKO DAN, 15. 9. 2021 – OHRANJANJE TRADICIJE »KAK JE INDA FAJN BILOU«

Letošnji eko dan, ki se je razpotegnil čez cel čudovit teden, smo posvetili ohranjanju tradicije. Tako smo se pogovarjali o jesenskih opravilih nekoč in danes ter nekatera izmed njih tudi sami poskusili. Učenci so luščili fižol, koruzo, čistili buče, sušili seme, izdelali štampiljke iz krompirja. Iz semen in koruznega ličja so nastali razni izdelki, od rožic, verižic, abecede ipd. Iz učne kuhinje je zadišalo po praženju bučnega semena, bučnem namazu, koruznem pecivu, vlaganju paprike, pravem prekmurskem langašu, bibah – idinjačah – tako slanih s čebulo, bučo in skuto kot sladkih z bučo in makom. Veliko učencev je prvič poskusilo katero izmed teh starih jedi.

Ena skupina učencev se je odpravila nabirat lešnike. Ogledali smo si tudi Pomalej, kjer izdelujejo razne izdelke iz ličja. Ker nam je mar za urejeno okolico, smo te dni izvedli tudi čistilno akcijo v okolici šole.

Utrinke tedna smo zbrali na fotografijah.

Dostopnost